Konservering og produktion
2025/2026Engelsk titel
Conservation and
production
Uddannelse
Procesteknolog
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Obligatorisk fag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens
starttidspunkt
Efterår
Undervisningens lokation
Roskilde
Fagkode
85662007
- Indhold og
formålFagelementet omhandler konserveringsmetoder, herunder de holdbarhedsbegrænsende faktorer i forbindelse med fremstilling og opbevaring af fødevarer. Der arbejdes teoretisk og praktisk med produktionen af udvalgte fødevarer herunder produktions flow, bæredygtighed, holdbarhed og konserverende principper. Ligeledes arbejdes med lovkrav og dokumentation af fødevareproduktionen.
- LæringsmålVidenDen studerende har:
• forståelse for fagområdets praksis og centralt anvendt teori og metode i forhold til fremstillingsprocesser, konserveringsmetoder og holdbarhed
• forståelse for fagområdets praksis og centralt anvendt teori og metode i forhold til principper for dokumentation og fødevarelovgivning
• udviklingsbaseret viden om kvalitetsændringer i forbindelse med fødevareproduktion og holdbarhedFærdighederDen studerende kan:
• anvende fagområdets centrale metoder og redskaber til at udvælge produktions- og konserveringsmetoder, som er relevante i forhold til udvalgte produkter
• anvende fagområdets centrale metoder og redskaber til at vurdere holdbarhedsbegrænsende faktorer samt ændringer ved fremstilling og opbevaring af en given fødevare
• vurdere praksisnære problemstillinger samt opstille og vælge løsningsmuligheder for at sikre, at en given fødevareproduktion lever op til gældende lovgivning samt dokumentere eget arbejde
• formidle praksisnære problemstillinger og løsningsmuligheder til samarbejdspartnere og brugereKompetencerDen studerende kan:
• håndtere udvikling og optimering af fødevareproduktion under hensyntagen til viden om råvarer, produkter og konserveringsteknik
• deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde i forbindelse med optimering af fødevareproduktion med hensyn til bæredygtighed og ressourceforbrug
• i en struktureret sammenhæng tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer i relation til erhvervet - EksamenLæringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmålPrøven i FødevaresikkerhedForudsætninger for indstilling til eksamenDen studerende skal
• aflevere de skriftlige arbejder og deltage i de fremlæggelser, der i semesterplanen er markeret som betingelse for at gå til eksamen.
• aflevere det nedenfor nævnte skriftlige kursusarbejde rettidigt i henhold til semesterplanenPrøveformMundtlig eksamenFormkravIkke relevant
ForbederedelsestidIngen forberedelseVarighed30 minutterECTS30Der udleveres en opgave inden eksamenNejIndividuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk/EngelskHjælpemidlerAlle hjælpemidlerKarakterskala7-trins skalaBedømmelsestypeEkstern censurKriterier for vurderingEksamen bedømmes eksternt efter 7-trinsskalen.
Det bedømmes i hvilket omfang eksaminanden kan:
• tilrettelægge, gennemføre og dokumentere en fødevareproduktion i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder:
• gennemføre en HACCP-analyse for en given fødevareproduktion
• udarbejde dele af et egenkontrolprogram, som er praktisk og anvendeligt til en given fødevareproduktion
• vurdere og dokumentere om produktionen er fødevaresikkerhedsmæssig forsvarlig
• vurdere og dokumentere holdbarhed og mærkning
• anvende relevant teori i forhold til opgavenTidsmæssig placering2. Semester3. SemesterMulighed for at søge om særlige vilkårLæs mere om særlige vilkår på -> MoodleSyge- og reeksamenDer gælder samme regler som for den ordinære eksamenSamme grundlag som ordinær eksamen. Hvis forudsætning om deltagelse i fremlæggelser ikke er opfyldt, skal den studerende gennemføre de manglende fremlæggelser i henhold til en plan som udarbejdes af Zealand.