Sjællands Erhvervsakademi

HACCP-analyse

2025/2026
Engelsk titel
HACCP analysis
Uddannelse
Procesteknolog
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Obligatorisk fag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens starttidspunkt
Efterår
Undervisningens lokation
Roskilde
Fagkode
85662009
Fagansvarlig
Torben Würtz
Tomas Olofsson
  • Indhold og formål
    I fagelementet arbejdes der teoretisk og praktisk med udarbejdelse af et egenkontrolprogram på baggrund af en analyse af de fødevaresikkerhedsmæssige kritiske punkter i produktionen en såkaldt HACCP-analyse. Formålet med analysen er at fastsætte og vurdere risikofaktorer.
  • Læringsmål
    Viden
    Den studerende har:
    • udviklingsbaseret viden om og forståelse for patogene mikroorganismer, kemiske og fysiske risikofaktorer
    • udviklingsbaseret viden om HACCP-analyse og egenkontrolprogram i henhold til lovgivningen samt internationale ledelsessystemer for fødevaresikkerhed
    • forståelse for praksis og central anvendt teori og metode i forhold til HAACP-analyse og egenkontrolprogram samt lovgivning om egenkontrol
    Færdigheder
    Den studerende kan:
    • anvende fagområdets centrale metoder og redskaber til udarbejdelse af HAACP-analyse og egenkontrolprogram for en fødevareproduktion
    • vurdere praksisnære problemstillinger inden for egenkontrolprogrammer samt opstille og vælge løsningsmuligheder
    • formidle praksisnære problemstillinger og løsningsmuligheder i forbindelse med tilrettelæggelse af en fødevareproduktion i overensstemmelse med gældende lovgivning om egenkontrol
    Kompetencer
    Den studerende kan:
    • indgå i fagligt og tværfagligt samarbejde om fødevaresikkerhed
    • håndtere udvikling og optimering i forbindelse med samarbejde om fødevaresikkerhed, udarbejdelse og vedligeholdelse af en HACCP-analyse og et egenkontrolprogram
    • deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde omkring udvikling af egenkontrolprogrammer
    • i en struktureret sammenhæng kunne tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer inden for HACCP-analyse og egenkontrolprogrammer
  • Eksamen
    Læringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmål
    Fagets eksamener er beskrevet på et andet fag
    85662007