Sjællands Erhvervsakademi

Anvendt fødevaresikkerhed

2025/2026
Engelsk titel
Applied food safety
Uddannelse
Procesteknolog
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
7,5
Uddannelseselement
Obligatorisk fag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens starttidspunkt
Efterår
Undervisningens lokation
Roskilde
Fagkode
85662011
Fagansvarlig
Torben Würtz
Tomas Olofsson
  • Indhold og formål
    Fagelementet omhandler anvendt fødevaresikkerhed. Der arbejdes teoretisk og praktisk med produktion af udvalgte fødevarer med henblik på at anvende HACCP principperne til planlægning, gennemførelse og dokumentation af en fødevaresikkerhedsmæssig forsvarlig produktion. Ligeledes arbejdes der med anvendt procesteknik.
  • Læringsmål
    Viden
    Den studerende har:
    • udviklingsbaseret viden om kemiske, fysiske og biologiske risikofaktorer, fødevarelovgivning, HACCP-principperne og egenkontrol i forbindelse med fødevareproduktion
    • forståelse for fagområdets praksis og centralt anvendt teori og metode i forhold til principper for dokumentation af produktionsprocessen.
    Færdigheder
    Den studerende kan:
    • anvende fagområdets centrale metoder og værktøjer til udarbejdelse af HACCP-analyse, dele af et egenkontrolprogram samt at udvælge måle- og kalibreringsmetoder, som er relevante i forhold til den udvalgte fødevareproduktion
    • vurdere praksisnære problemstillinger samt opstille og vælge løsningsmuligheder for at sikre, at en given fødevareproduktion lever op til udvalgte dele af lovgivning og HACCP-principperne.
    • formidle og dokumentere en risikofaktoranalyse, HACCP-plan og egenkontrolprogram til myndigheder, samarbejdspartnere og brugere
    Kompetencer
    Den studerende kan:
    • håndtere praksisnære problemstillinger i forbindelse med en fødevareproduktion
    • deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde i forbindelse med udarbejdelse og implementering af HACCP-analyse og egenkontrolprogram i en fødevarevirksomhed
    • i en struktureret sammenhæng tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer i relation til HACCP og fødevaresikkerhed, egenkontrol og fødevarelovgivning i fødevarevirksomheder og lignende
  • Eksamen
    Læringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmål
    Fagets eksamener er beskrevet på et andet fag
    85662007