Sjællands Erhvervsakademi

Råvarers sammensætning og funktionalitet

2025/2026
Engelsk titel
Composition and functionality of raw materials
Uddannelse
Procesteknolog
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Obligatorisk fag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens starttidspunkt
Forår
Undervisningens lokation
Roskilde
Fagkode
85662001
Fagansvarlig
Torben Würtz
Tomas Olofsson
  • Indhold og formål
    Fagelementet omhandler konserveringsmetoder, herunder de holdbarhedsbegrænsende faktorer i forbindelse med fremstilling og opbevaring af fødevarer. Der arbejdes teoretisk og praktisk med produktionen af udvalgte fødevarer herunder produktions flow, bæredygtighed, holdbarhed og konserverende principper. Ligeledes arbejdes med lovkrav og dokumentation af fødevareproduktionen.
  • Læringsmål
    Viden
    • forståelse for fagområdets praksis og centralt anvendt teori og metode i forhold til fremstillingsprocesser, konserveringsmetoder og holdbarhed
    • forståelse for fagområdets praksis og centralt anvendt teori og metode i forhold til principper for dokumentation og fødevarelovgivning
    • udviklingsbaseret viden om kvalitetsændringer i forbindelse med fødevareproduktion og holdbarhed
    Færdigheder
    Den studerende kan:
    • anvende fagområdets centrale metoder og redskaber til at udvælge produktions- og konserveringsmetoder, som er relevante i forhold til udvalgte produkter
    • anvende fagområdets centrale metoder og redskaber til at vurdere holdbarhedsbegrænsende faktorer samt ændringer ved fremstilling og opbevaring af en given fødevare
    • vurdere praksisnære problemstillinger samt opstille og vælge løsningsmuligheder for at sikre, at en given fødevareproduktion lever op til gældende lovgivning samt dokumentere eget arbejde
    • formidle praksisnære problemstillinger og løsningsmuligheder til samarbejdspartnere og brugere
    Kompetencer
    Den studerende kan:
    • håndtere udvikling og optimering af fødevareproduktion under hensyntagen til viden om råvarer, produkter og konserveringsteknik
    • deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde i forbindelse med optimering af fødevareproduktion med hensyn til bæredygtighed og ressourceforbrug
    • i en struktureret sammenhæng tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer i relation til erhvervet
  • Eksamen
    Læringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmål
    Prøven i Fødevareinnovation
    Forudsætninger for indstilling til eksamen
    Den studerende skal
    • aflevere de skriftlige arbejder og deltage i de fremlæggelser, der i semesterplanen er markeret som betingelse for at gå til eksamen.
    • aflevere det nedenfor nævnte skriftlige kursusarbejde rettidigt i henhold til semesterplanen
    Manglende opfyldelse af forudsætninger betyder, at den studerende ikke kan deltage i eksamen, og der er brugt et eksamensforsøg.
    Faget prøves
    Faget prøves med flg. fag
    Prøveform
    Mundtlig eksamen
    Formkrav

    Ikke relevant 

    Forbederedelsestid
    Ingen forberedelse
    Varighed
    30 minutter
    ECTS
    25
    Der udleveres en opgave inden eksamen
    Nej
    Eksamens tilrettelæggelse og indhold
    Mundtlig eksamen. Alle hjælpemidler tilladt.
    Individuel mundtlig eksamen (30 min., heraf 5 min. til egen præsentation, 20 min. til samtale og 5 min til votering), som tager udgangspunkt i et skriftligt kursusarbejde og det bagvedliggende projektarbejde (eksamensgrundlag), der er udarbejdet som en del af den forudgående undervisning.
    Individuel eller gruppeprøve
    Individuel
    Anvendt sprog til prøven
    Dansk/Engelsk
    Hjælpemidler
    Alle hjælpemidler
    Karakterskala
    7-trins skala
    Bedømmelsestype
    Intern censur
    Kriterier for vurdering
    Eksamen bedømmes internt efter 7-trinsskalen.
    Der lægges vægt på, at eksaminanden kan:
    • præsentere problemstillingen i udviklingsopgaven
    • gennemføre og dokumentere udviklingsforsøg systematisk
    • udarbejde recepter/applikeringer og vælge råvarer samt funktionelle ingredienser til konkrete produkter
    • planlægge og gennemføre relevante og pålidelige kvalitetsmålinger
    • analysere og vurdere forsøgsresultater ved hjælp af statistiske metoder
    Tidsmæssig placering
    2. Semester
    3. Semester
    Mulighed for at søge om særlige vilkår
    Læs mere om særlige vilkår på -> Moodle
    Syge- og reeksamen
    Der gælder samme regler som for den ordinære eksamen
    Samme grundlag som ordinær eksamen. Hvis forudsætning om deltagelse i fremlæggelser ikke er opfyldt, skal den studerende gennemføre de manglende fremlæggelser i henhold til en plan som udarbejdes af Zealand.