Fødevareanalyser
2025/2026Engelsk titel
Food Analyses
Uddannelse
Laborant
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Valgfag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens
starttidspunkt
Efterår og Forår
Undervisningens lokation
Roskilde
Slagelse
Fagkode
85639000
- Indhold og
formålDette valgfag beskæftiger sig med principper for og anvendelse af analysetekniske metoder inden for analyse af fødevarer, samt teori om fødevarers sammensætning. Herunder planlægning, beregninger, prøvepræparation, forskrifter, manualer, analyseudstyr og teknikker, samt behandling, vurdering og formidling af data.
- LæringsmålVidenDen studerende har:
• udviklingsbaseret viden om principperne i udvalgte fødevareanalyser
• viden om prøvepræparation i forhold til fødevareanalyser, herunder den diversitet, der er i fødevarer som prøvematrix
• forståelse for fagområdets praksis og central anvendt teori og metode, herunder hvad fødevarer er, og hvilke parametre det er relevant at analysereFærdighederDen studerende kan:
• anvende udvalgte centrale metoder og udstyr til fødevareanalyser
• vurdere og løse analysetekniske problemstillinger i forbindelse med fødevareanalyser, herunder problemer opstået i forbindelse med prøvebehandling og måling
• formidle praksisnære problemstillinger og løsningsmuligheder til samarbejdspartnere og brugere, herunder videregive og vurdere analyseresultater og beskrive analysetekniske problemstillingerKompetencerDen studerende kan:
• håndtere udviklingsorienterede situationer, herunder arbejde med udvikling og tilpasning af føde-vareanalyser
• deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde med en professionel tilgang, herunder samarbejde med produktionsfolk og akademikere om resultater og analyseproblematikker
• i en struktureret sammenhæng tilegne sig ny viden samt nye færdigheder og kompetencer i relation til erhvervet - EksamenLæringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmålFødevareanalyserForudsætninger for indstilling til eksamenIngenValgfagseksamenJaPrøveformMundtlig eksamen20 min. (inkl. votering) individuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et eller flere studenter-fremstillede produkter (eksamensgrundlag). Karakteren meddeles umiddelbart efter eksamen.Formkrav
Der er ingen særskilte formkrav.
ForbederedelsestidIngen forberedelseVarighed20 minutterECTS5Der udleveres en opgave inden eksamenNejIndividuel eller gruppeprøveIndividuelAnvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)HjælpemidlerAlle hjælpemidlerKarakterskala7-trins skalaBedømmelsestypeIntern censurKriterier for vurderingLæringsmålene for fagelementerne danner grundlag for bedømmelsen.Tidsmæssig placering2. Semester3. SemesterVed udgangen af valgfagsperioden.Mulighed for at søge om særlige vilkårLæs mere om særlige vilkår på -> MoodleSyge- og reeksamenDer gælder samme regler som for den ordinære eksamen