Sjællands Erhvervsakademi

Fødevareanalyser

2025/2026
Engelsk titel
Food Analyses
Uddannelse
Laborant
Uddannelsesniveau
Erhvervsakademi
Startsemester
2. Semester
3. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Valgfag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens starttidspunkt
Efterår og Forår
Undervisningens lokation
Roskilde
Slagelse
Fagkode
85639000
Fagansvarlig
Torben Würtz
Julie Just Munch
  • Indhold og formål
    Dette valgfag beskæftiger sig med principper for og anvendelse af analysetekniske metoder inden for analyse af fødevarer, samt teori om fødevarers sammensætning. Herunder planlægning, beregninger, prøvepræparation, forskrifter, manualer, analyseudstyr og teknikker, samt behandling, vurdering og formidling af data.
  • Læringsmål
    Viden
    Den studerende har:
    • udviklingsbaseret viden om principperne i udvalgte fødevareanalyser
    • viden om prøvepræparation i forhold til fødevareanalyser, herunder den diversitet, der er i fødevarer som prøvematrix
    • forståelse for fagområdets praksis og central anvendt teori og metode, herunder hvad fødevarer er, og hvilke parametre det er relevant at analysere
    Færdigheder
    Den studerende kan:
    • anvende udvalgte centrale metoder og udstyr til fødevareanalyser
    • vurdere og løse analysetekniske problemstillinger i forbindelse med fødevareanalyser, herunder problemer opstået i forbindelse med prøvebehandling og måling
    • formidle praksisnære problemstillinger og løsningsmuligheder til samarbejdspartnere og brugere, herunder videregive og vurdere analyseresultater og beskrive analysetekniske problemstillinger
    Kompetencer
    Den studerende kan:
    • håndtere udviklingsorienterede situationer, herunder arbejde med udvikling og tilpasning af føde-vareanalyser
    • deltage i fagligt og tværfagligt samarbejde med en professionel tilgang, herunder samarbejde med produktionsfolk og akademikere om resultater og analyseproblematikker
    • i en struktureret sammenhæng tilegne sig ny viden samt nye færdigheder og kompetencer i relation til erhvervet
  • Eksamen
    Læringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmål
    Fødevareanalyser
    Forudsætninger for indstilling til eksamen
    Ingen
    Valgfagseksamen
    Ja
    Prøveform
    Mundtlig eksamen
    20 min. (inkl. votering) individuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et eller flere studenter-fremstillede produkter (eksamensgrundlag). Karakteren meddeles umiddelbart efter eksamen.
    Formkrav

    Der er ingen særskilte formkrav.

     

    Forbederedelsestid
    Ingen forberedelse
    Varighed
    20 minutter
    ECTS
    5
    Der udleveres en opgave inden eksamen
    Nej
    Individuel eller gruppeprøve
    Individuel
    Anvendt sprog til prøven
    Dansk (Norsk/Svensk)
    Hjælpemidler
    Alle hjælpemidler
    Karakterskala
    7-trins skala
    Bedømmelsestype
    Intern censur
    Kriterier for vurdering
    Læringsmålene for fagelementerne danner grundlag for bedømmelsen.
    Tidsmæssig placering
    2. Semester
    3. Semester
    Ved udgangen af valgfagsperioden.
    Mulighed for at søge om særlige vilkår
    Læs mere om særlige vilkår på -> Moodle
    Syge- og reeksamen
    Der gælder samme regler som for den ordinære eksamen