Sjællands Erhvervsakademi

Iværksætteri

2025/2026
Engelsk titel
Entrepreneurship
Uddannelse
Innovation og Entrepreneurship
Uddannelsesniveau
Top Up-Bachelor
Startsemester
2. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Valgfag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens starttidspunkt
Forår
Undervisningens lokation
Næstved
Fagkode
41809002
Fagansvarlig
Mette Day
Anne Oppermann Helverskov
  • Indhold og formål
    Iværksætteri i praksis vil komme omkring en praksisnær oprettelse af en virksomhed inkl. udarbejdelse af en forretningsplan. Det vil give en god indsigt i det arbejde, som kræves for at starte en virksomhed. Vi berører en bred vifte af principper og teknikker inden for udvikling af nye eller eksisterende virksomheder. Kurset skal gøre
    dig i stand til at fastlægge og gennemføre forretningsplaner og –strategier under hensyn til både kort- og langsigtede målsætninger. Du skal desuden opnå en grundlæggende forståelse for at kunne identificere væsentlige potentialer og udfordringer i et forretningskoncept – med det formål at skabe udvikling og fremdrift gennem værdiskabende og økonomisk bæredygtige løsninger. Forløbet inddrager i høj grad principper lånt fra den
    tradition der kaldes Lean Startup og som involverer masser af kreativ tænkning, eksperimentering med markedsog kundefeedback, samt –justering
  • Læringsmål
    Viden
    Den studerende har:
    • Udviklingsbaseret viden om professionens og fagområdets praksis og teori indenfor virksomhedstyper og forretningsmodeller samt omkostnings- og ressourceberegning.
    • Forståelse for praktiks udviklings- og innovationsprocesser samt entrepreneurskab og intraprenørskab og dermed reflektere over praksis samt anvende teorien og metoden i denne del af fagområdet.
    • Forståelse og anvendelse af centrale begreber og modeller i forbindelse med estimering og vurdering af drift og udvikling af mindre virksomheder og dermed have udviklingsbaseret viden indenfor fagområdets praksis på dette felt.
    Færdigheder
    Den studerende kan:
    • Anvende fagområdets metoder til fastlæggelse og udvikling af forretningsmodeller og forretningsstrategier samt mestre en kreativ arbejdsproces og en innovation virksomhedskultur
    • Vurdere praksisnære og teoretiske problemstillinger omkring forretningskoncepter, kundepotentiale, samt begrunde og vælge egnede løsningsmodeller.
    • Formidle praksisnære problemstillinger i forhold til distribuerings- og markedsføringsmuligheder for den lille virksomhed.
    Kompetencer
    Den studerende kan:
    • Håndtere etablering af egen virksomhed, samt udvikle komplekse og udviklingsorienterede tiltag i eksisterende virksomheder
    • Deltage selvstændigt og fagligt i tværfagligt samarbejde med interessent- og kundehåndtering
    • Identificere egne læringsbehov og tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer indenfor innovationsledelse – kreativ idéudvikling og værdiskabelse.
  • Eksamen
    Læringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmål
    Iværksætteri
    Forudsætninger for indstilling til eksamen
    Ingen
    Valgfagseksamen
    Ja
    Prøveform
    Skriftlig aflevering med mundtlig eksamen
    Formkrav

    Omfanget af opgaven udgør for 1 – 4 studerende max 8 normalsider (á 2400 anslag inkl. mellemrum og ekskl. forside og evt. bilag). For hver yderligere studerende tillægges 1 normalside til det maksimale sidetal

    Varighed
    30 minutter
    ECTS
    5
    Der udleveres en opgave inden eksamen
    Nej
    Eksamens tilrettelæggelse og indhold
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i skriftligt produkt.
    Den skriftlige del af eksamen kan foregå individuelt eller i gruppe (1-4 studerende (studieleder kan i enkelte velbegrundede tilfælde give dispensation for dette)), mens den mundtlige del af eksamen foregår individuelt.
    Valgfagsproduktet kan bestå af en sammenhængende tekst og/eller et konkret formidlingsprodukt, der med særligt fokus på værdiskabelse indgår i den studerendes præsentation af arbejdet med en praktisk problemstilling inden
    for valgfagene. Udarbejdelsen af produktet har til formål at vise den studerendes evne til at arbejde problem- og praksisorienteret inden for specifikke fagområder med henblik på ny viden, færdigheder og kompetencer. Centralt i præsentationen af valgfagsproduktet er den studerendes erfaringer med og refleksion over afprøvninger i praksis.
    Den mundtlige del af eksamen har en varighed af maksimalt 30 minutter inkl. votering.
    Individuel eller gruppeprøve
    Individuel eller gruppeeksamen
    Max antal i gruppe
    4
    Anvendt sprog til prøven
    Dansk (Norsk/Svensk)
    Hjælpemidler
    Alle hjælpemidler
    Karakterskala
    7-trins skala
    Bedømmelsestype
    Intern censur
    Kriterier for vurdering
    Der evalueres ved en intern individuel eksamen ved valgfagsperiodens afslutning, og der gives en individuel karakter efter 7-trinsskalaen, som baseres på en helhedsvurdering af den skriftlige og mundtlige del.
    Eksamen vurderes med baggrund i læringsmålene for valgfagene, som er beskrevet under valgfagsbeskrivelserne
    2.1-2.5.
    Tidsmæssig placering
    2. Semester
    Mulighed for at søge om særlige vilkår
    Læs mere om særlige vilkår på -> Moodle
    Syge- og reeksamen
    Der gælder samme regler som for den ordinære eksamen