Iværksætteri
2025/2026Engelsk titel
Entrepreneurship
Uddannelse
Innovation og
Entrepreneurship
Uddannelsesniveau
Top Up-Bachelor
Startsemester
2. Semester
Fagets varighed
1 semester
ECTS
5
Uddannelseselement
Valgfag
Undervisningsprog
Dansk
Undervisningens
starttidspunkt
Forår
Undervisningens lokation
Næstved
Fagkode
41809002
- Indhold og
formålIværksætteri i praksis vil komme omkring en praksisnær oprettelse af en virksomhed inkl. udarbejdelse af en forretningsplan. Det vil give en god indsigt i det arbejde, som kræves for at starte en virksomhed. Vi berører en bred vifte af principper og teknikker inden for udvikling af nye eller eksisterende virksomheder. Kurset skal gøre
dig i stand til at fastlægge og gennemføre forretningsplaner og –strategier under hensyn til både kort- og langsigtede målsætninger. Du skal desuden opnå en grundlæggende forståelse for at kunne identificere væsentlige potentialer og udfordringer i et forretningskoncept – med det formål at skabe udvikling og fremdrift gennem værdiskabende og økonomisk bæredygtige løsninger. Forløbet inddrager i høj grad principper lånt fra den
tradition der kaldes Lean Startup og som involverer masser af kreativ tænkning, eksperimentering med markedsog kundefeedback, samt –justering - LæringsmålVidenDen studerende har:
• Udviklingsbaseret viden om professionens og fagområdets praksis og teori indenfor virksomhedstyper og forretningsmodeller samt omkostnings- og ressourceberegning.
• Forståelse for praktiks udviklings- og innovationsprocesser samt entrepreneurskab og intraprenørskab og dermed reflektere over praksis samt anvende teorien og metoden i denne del af fagområdet.
• Forståelse og anvendelse af centrale begreber og modeller i forbindelse med estimering og vurdering af drift og udvikling af mindre virksomheder og dermed have udviklingsbaseret viden indenfor fagområdets praksis på dette felt.FærdighederDen studerende kan:
• Anvende fagområdets metoder til fastlæggelse og udvikling af forretningsmodeller og forretningsstrategier samt mestre en kreativ arbejdsproces og en innovation virksomhedskultur
• Vurdere praksisnære og teoretiske problemstillinger omkring forretningskoncepter, kundepotentiale, samt begrunde og vælge egnede løsningsmodeller.
• Formidle praksisnære problemstillinger i forhold til distribuerings- og markedsføringsmuligheder for den lille virksomhed.KompetencerDen studerende kan:
• Håndtere etablering af egen virksomhed, samt udvikle komplekse og udviklingsorienterede tiltag i eksisterende virksomheder
• Deltage selvstændigt og fagligt i tværfagligt samarbejde med interessent- og kundehåndtering
• Identificere egne læringsbehov og tilegne sig ny viden, færdigheder og kompetencer indenfor innovationsledelse – kreativ idéudvikling og værdiskabelse. - EksamenLæringsmålene for eksamen er identiske med fagets læringsmålIværksætteriForudsætninger for indstilling til eksamenIngenValgfagseksamenJaPrøveformSkriftlig aflevering med mundtlig eksamenFormkrav
Omfanget af opgaven udgør for 1 – 4 studerende max 8 normalsider (á 2400 anslag inkl. mellemrum og ekskl. forside og evt. bilag). For hver yderligere studerende tillægges 1 normalside til det maksimale sidetal
Varighed30 minutterECTS5Der udleveres en opgave inden eksamenNejEksamens tilrettelæggelse og indholdMundtlig eksamen med udgangspunkt i skriftligt produkt.
Den skriftlige del af eksamen kan foregå individuelt eller i gruppe (1-4 studerende (studieleder kan i enkelte velbegrundede tilfælde give dispensation for dette)), mens den mundtlige del af eksamen foregår individuelt.
Valgfagsproduktet kan bestå af en sammenhængende tekst og/eller et konkret formidlingsprodukt, der med særligt fokus på værdiskabelse indgår i den studerendes præsentation af arbejdet med en praktisk problemstilling inden
for valgfagene. Udarbejdelsen af produktet har til formål at vise den studerendes evne til at arbejde problem- og praksisorienteret inden for specifikke fagområder med henblik på ny viden, færdigheder og kompetencer. Centralt i præsentationen af valgfagsproduktet er den studerendes erfaringer med og refleksion over afprøvninger i praksis.
Den mundtlige del af eksamen har en varighed af maksimalt 30 minutter inkl. votering.Individuel eller gruppeprøveIndividuel eller gruppeeksamenMax antal i gruppe4Anvendt sprog til prøvenDansk (Norsk/Svensk)HjælpemidlerAlle hjælpemidlerKarakterskala7-trins skalaBedømmelsestypeIntern censurKriterier for vurderingDer evalueres ved en intern individuel eksamen ved valgfagsperiodens afslutning, og der gives en individuel karakter efter 7-trinsskalaen, som baseres på en helhedsvurdering af den skriftlige og mundtlige del.
Eksamen vurderes med baggrund i læringsmålene for valgfagene, som er beskrevet under valgfagsbeskrivelserne
2.1-2.5.Tidsmæssig placering2. SemesterMulighed for at søge om særlige vilkårLæs mere om særlige vilkår på -> MoodleSyge- og reeksamenDer gælder samme regler som for den ordinære eksamen